těsto | ||
---|---|---|
140 g | mandlová mouka | |
125 g | moučkový cukr | |
2-3 ks | vaječný žloutek | |
105 g | cukr krupice | |
1 špetka | sůl | |
1 balíček | potravinářské barvivo | |
krém | ||
250 g | mascarpone | |
3 lžičky | marmeláda |
Mandlovou mouku a moučkový cukr prosijeme přes síto a dobře promícháme. Z bílků, které by měly mít pokojovou teplotu, vyšleháme sníh, přidáme cukr krupici a špetku soli. Šleháme nejprve na nízké otáčky, cukr s bílky se tak dobře spojí. Pak je navýšíme a šleháme ještě několik minut. Přidáme barvivo, nastavíme šlehač na nejvyšší otáčky a šleháme, dokud nezískáme pevnou konzistenci sněhu. Celý proces šlehání trvá zhruba 10 minut. Poté je třeba po částech smíchat ušlehaný sníh s mandlovou moukou a cukrem. Každou část vždy pečlivě promícháme, až se nakonec vše dokonale spojí.
Vznikne nám tak polotekutá konzistence s hladkým povrchem. Těstem poté naplníme cukrářský sáček s větším kulatým otvorem a tvoříme stejnoměrná kolečka na plech vyložený pečícícm papírem.
Troubu rozehřejeme na 150°C, makronky necháme asi 15 minut odpočívat a poté vložíme do trouby. Makronky pečeme cca 20 minut, poté vyndáme a necháme zchladnout.
Mezitím si připravíme krém. Mascarpone vyšleháme s libovolnou marmeládou a vychladlé makronkové půlky jím pečlivě slepujeme dohromady. Poté je vhodné uložit je do lednice a nechat uležet do druhého dne.
Pestrobarevné velikonoční makronky budou skvělým pohoštěním nejen pro koledníky.
Makronky krok za krokem, které zvládne i začátečník!
Vždycky jste chtěli zkusit upéct doma makronky, ale obávali se, že se nepovedou? Vyzkoušejte je podle tohoto názorného návodu krok za krokem.
Začněte včas: Zdobení vajíček a velikonoční tvoření
Velikonoce jsou úžasnou příležitostí, jak se zase jednou kreativně vyřádit. Udělejte si čas, popusťte uzdu fantazii, sedněte si spolu s dětmi a pusťte se do tvoření plného jarních barev a velikonočních roztomilostí.
Tradiční i netradiční velikonoční cukroví
Velikonoce by se u nás samozřejmě nemohly obejít bez tradičních dobrot, jako je beránek, mazanec nebo boží milosti. Na českém velikonočním stole mají své pevné místo a recepty na ně se v rodinách předávají po celé generace. V posledních letech však přibývají nové zvyklosti a nové receptury. Hospodyňky pečou s dětmi stále rafinovanější sladkosti pro koledníky, objevují se sladkosti a cukroví podobné vánočnímu, jen v nových tvarech a s jarními motivy.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena