Brambory ve slupce dáme vařit v litru vody se lžičkou soli. Jakmile jsou napůl měkké, scedíme a dáme je vychladit na chladné místo.
Během jejich vaření si zatím připravíme ostatní ingredience. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kostky. Oloupaný česnek nakrájíme na plátky. Papriku zbavenou jádřince a stopky přeřízneme podélně na čtvrtky a pak na tenké plátky. Točený oloupaný salám nakrájíme na čtvrt kolečka. Oloupanou cibuli nakrájíme na půlměsíčky nebo případně čtvrt měsíčky. Sýr eidam nastrouháme na hrubém struhadle. Houby očistíme a nakrájíme na menší kostky nebo plátky.
Do většího hrnce nakrájíme na plátky vychladlé brambory i se slupkou. Přidáme olej, všechnu zeleninu a koření, salám, houby a worcesterskou omáčku. Podle chuti dosolíme. V hrnci všechny ingredience řádně promícháme. Přesypeme do hlubšího pekáče a dáme péci při 200 °C. Během pečení pravidelně promícháváme.
V malém kastrolku zatím ve smetaně nebo mléce rozpustíme tavený sýr. Ke konci pečení posypeme zapékané brambory petrželkou, zalijeme rozpuštěným taveným sýrem a zasypeme nastrouhaným eidamem. Ještě chvíli zapékáme.
Zapékané brambory ihned podáváme. Pestré zapékané brambory můžeme na talíři zdobit kečupem, čerstvou petrželkou nebo pórkem. Vhodnou přílohou je čerstvý vychlazený okurkový salát a pivo.
Olej můžeme nahradit čerstvým máslem, eidam můžeme nahradit uzeným eidamem. Kdo má rád ostré, může do směsi přimíchat jednu rozkrájenou feferonku.