nálev | ||
---|---|---|
70 g | sůl | |
400 g | cukr krystal | |
1 lžička | kyselina citronová | |
1 lžíce | celý černý pepř | |
3 ks | sušený bobkový list | |
1 lžička | borkén | |
300 ml | ocet 8% | |
směs | ||
500 g | cibule | |
2 kg | bílé hlávkové zelí | |
1 kg | okurka salátová | |
400 g | mrkev | |
1 kg | paprika různobarevná | |
podle chuti | ||
čerstvé kulaté feferonky |
Čalamádu můžeme konzumovat asi za 1 měsíc. Po otevření je potřeba dát sklenici s čalamádou do chladničky. Mně vyšlo z uvedeného množství zeleniny přesně 5 sklenic o objemu 720 ml. Tato čalamáda zůstane krásně křupavá bez změny barvy a neztmavne. Je velmi chutná a zároveň výborným zdrojem množství vitamínů v zimě, navíc ji není těžké připravit. Mám to vyzkoušené, každý rok dělám 3 várky.
Do poloviny sklenic přidávám na jednu sklenici jednu feferonku. Pikantní čalamádu máme rádi k některým jídlům. U nás jde tato čalamáda velmi na odbyt, vydrží bez problému 2 roky i víc, ne však u nás. Do této čalamády se nálev nevaří, ani se nezalévá vařicím nálevem, protože se to nesmí kvůli účinkům borkénu, který by vařicí nálev zničil.
Do nálevu se nepřidává Deko nebo Zelko. Borkén je dvojsiričitan draselný (pyrosiričitan), který se používá ve vinařství, má silné antioxidační a antibakteriální účinky. Borkén bráni klíčení, zabraňuje nežádoucímu kvašení a hnilobě. Zelenina nemění barvu a zůstane krásně křupavá. Borkén lze koupit v různých obchodech, ve vinařských a zahradnických potřebách.
Pestrá křupavá čalamáda má příjemnou slano-sladko-kyselou chuť a hodí se téměř ke všemu, například k různým pečeným masům, zabíjačkovým specialitám - jitrnicím, jelitům, a klobásám, různým slaným nákypům, různým těstovinám, smažené zelenině a dokonce k nedělním smaženým řízkům místo salátu.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena