2 stroužky | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
40 g | cibule | |
1 l | voda | |
1 ks | mrkev | |
3 lžíce | kuskus | |
3 ks | žampiony | |
300 g | řapíkatý celer | |
2 kostky | houbový bujón | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky. Mrkev omyjeme, oloupeme a škrabkou nakrájíme na hoblinky. Celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na stejné kousky. Na másle zpěníme cibuli a česnek. Přidáme žampiony a krátce podusíme. Potom vše zalijeme vodou, přivedeme k varu a vložíme 2 kostky bujónu, mrkev a celer. Jakmile zelenina změkne, polévku odstavíme a vsypeme kuskus. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme asi 10 minut stát, posypeme bylinkami a podáváme. Pestrou celerovou polévku můžeme na talíři zjemnit lžící zakysané smetany. Vhodným příkrmem k celerové polévce je pečivo nebo toast.
Celer v receptech: Jak si na něm pochutnat?
Bulvový celer je ideální surovinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství kalorií, oproti tomu poměrně dost vitaminů a minerálů. Tvoří základ mnoha zeleninových polévek, ale dá se konzumovat i v mnoha dalších podobách - syrový v pomazánkách a salátech, smažený, pečený i plněný. Vybrali jsme pro vás 10 skvělých receptů a v těchto úpravách si ho doslova zamilujete!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena