těsto | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
1 lžička | skořice | |
2 lžíce | kakao | |
5 lžic | med | |
200 g | cukr moučka | |
1 lžička | soda | |
500 g | hladká mouka | |
2 lžičky | koření do perníku | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
poleva | ||
1 ks | bílek | |
140 g | cukr moučka | |
1 lžíce | citronová šťáva |
V menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy rozpuštěné máslo (ne horké), vajíčka a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také). Ve větší míse si smícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou, cukr, kakao, koření a skořici. Misku s tekutými surovinami přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin odpočívat v lednici. Poté necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 4 mm silnou. Díly na malé chaloupky vykrajujeme pomocí vykrajovátka či vytvořených šablon. Vždy jsou potřeba dva stejné díly na přední a zadní část domečku s prokrojenými dveřmi, tím bude pak držet na hrnku. Dále dva menší dílky na boky domečku a dva větší dílky na střechu. Dílky si postupně skládáme s rozestupy na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5 minut (dle trouby). Pozor, perníčky nesmíme přesušit do tvrda. Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a necháme vychladnout. Připravíme si polevu z bílku, citronové šťávy a postupně proséváme a přimícháváme moučkový cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala. Můžeme vyzkoušet na jednom perníčku, případně dodat více cukru, pokud je moc řídká, nebo naopak citronovou šťávu, pokud je příliš hustá. Dílky na chaloupky si naskládáme na pečicí papír. Libovolně nazdobíme jednotlivé dílky dle své fantazie, případně můžeme i přizdobit jedlými ozdobami na cukroví. Po zaschnutí vezmeme přední díl domečku, ze zadní strany po krajích navrstvíme polevu a přitiskneme boční dílek s okénkem, totéž na druhé straně. Po přitisknutí i druhého bočního dílku navrstvíme polevu po krajích i na zadní stranu domečku a přitiskneme z druhé strany bočních dílů tak, aby se domeček uzavřel. Nakonec navrstvíme polevu i na okraje dílků na střechu a přitiskneme shora na připravené korpusy na domečky. Můžeme ještě pro jistotu přidat polevu pro zpevnění. Hotové perníkové chaloupky necháme zaschnout a poté skladujeme naskládané vedle sebe nejlépe v plechové krabičce v chladu, podobně jako klasické perníčky. Perníkové chaloupky podáváme ke kávě či čaji, stačí je nasunout na okraj hrnečku. Perníčky jsou hned měkké, nemusí se nechávat odležet.
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Recept na vánoční perníčky krok za krokem
Recept na vánoční perníčky, které jsou hned po upečení krásně měkké, nepotřebují týdny odležet, což je obrovská výhoda. FOTORECEPT krok za krokem.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena