2 ks | vejce | |
80 g | máslo | |
250 ml | mléko | |
350-400 g | švestky | |
160 g | cukr krupice | |
350 g | hladká mouka | |
1 balíček | kypřicí prášek do perníku | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
hrubá mouka na vysypání | ||
máslo na vymazání formy |
Vejce rozklepneme do mísy a vyšleháme společně s cukrem do pěny. Do vaječné směsi přilijeme mléko a rozpuštěné máslo. Postupně přisypáváme mouku promíchanou s práškem do perníku a vše dobře promícháme v husté těsto. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a nakrájíme na kousky. Nakrájené švestky přimícháme do těsta. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a povrch uhladíme. Pokud použijeme silikonovou formu, vymazávat nemusíme. Bábovku se švestkami vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme cca 45 minut. Dobu pečení přizpůsobíme zkušenostem s vlastní troubou. Po upečení bábovku opatrně vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout, až poté krájíme. Perníkovou bábovku se švestkami podle chuti pocukrujeme a podáváme. Bábovka je nadýchaná, jemná a vláčná, švestky příjemně doplňují perníkovou chuť.
Vrhněte se na povidla: Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena