3-4 lžíce | sádlo | |
2 lístky | bobkový list | |
5 kuliček | nové koření | |
2 ks | cibule | |
2 ks | paprika červená | |
0.5 balíčku | mletá sladká paprika | |
5 kuliček | celý bílý pepř | |
2 lžičky | gulášová paprika | |
1 ks | celý králík | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
chilli paprička | ||
sušený česnek | ||
podle potřeby | ||
voda | ||
hladká mouka |
Z vykuchaného králíka vyjmeme játra, srdce, plíce i ledvinky a uřízneme hlavu. Králíka prosolíme i zevnitř. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriku zbavíme zrníček a nakrájíme na nudličky. Do rozehřátého sádla přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Zaprášíme ji chilli papričkou (několikrát otočím mlýnkem) i gulášovou paprikou a přidáme nudličky papriky. Promícháme a papriku orestujeme. Pak vložíme králíka, necháme ho zatáhnout z jedné i druhé strany a zalijeme vodou tak, aby byl ponořen, ne ale více. Přidáme koření (nejlepší je dát ho do plátěného pytlíčku), polovinu sladké papriky a česnek podle chuti (používám čerstvě mletý z mlýnku). Přikryjeme pokličkou a za občasného promíchání necháme asi 90 minut dusit. Za hodinu zkusíme maso a případně přilijeme vodu. Za 90 minut by mělo maso odpadávat od kostí. Králíka opatrně vyndáme z hrnce a vyndáme koření i případné odpadlé kosti. Králíka vykostíme a nakrájíme na kousky. Paprikový vývar z králíka znovu uvedeme do varu, zaprášíme zbylou sladkou paprikou a přidáme králíka. Podle chuti dosolíme, případně přidáme česnek. Podáváme s houskovým knedlíkem. Perkelt z králíka není třeba zahušťovat, ale my máme raději hutnější omáčky, a tak přidávám ve vodě rozmíchané 2 lžíce hladké mouky a vše spolu za občasného promíchání 10 minut provařím.
Není nad českou klasiku! Dnes si krok za krokem připravíme pečeného králíka se zelím
Dnes se naučíme krok za krokem připravit šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu, skvělou přílohou je červené zelí s brusinkami.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena