Předně je nutné upozornit, že je třeba použít kvalitní, nejlépe anglický, čedar a parmezán. Jinak to budou normální těstoviny se sýrem. Rozhodně žádný eidam, gouda, hermelín nebo niva, ale za těch pár korun navíc to stojí.
Těstoviny, penne nebo větší kolínka, uvaříme podle návodu a zamícháme do nich lžíci másla. Smetanu s mlékem přivedeme do varu, rozmícháme v ní většinu obou nahrubo nastrouhaných sýrů, až se rozpustí. Malou část nastrouhaných sýrů si ponecháme na zapékání. Dále přidáme trochu soli, ale pozor sýry mohou být slané, pepř a 1/4 lžičky muškátového květu nebo oříšku.
Směs zamícháme do ještě teplých penne a vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Posypeme oběma zbylými sýry a zapékáme při 200°C na 15 - 20 minut v předehřáté troubě.
Penne s dvěma sýry po americku můžeme servírovat jen tak, nezapečené. Je pak vláčnější. Jako příloha je vhodný okurkový, rajčatový nebo jakýkoliv zelený salát.