800 g | vepřový bůček | |
3 ks | cibule | |
2 ks | menší jablko | |
300 ml | zeleninový vývar | |
1 lžička | solamyl | |
marináda | ||
---|---|---|
3 lžíce | sůl | |
1 lžíce | cukr krystal | |
0.3 lžičky | mletá chilli paprika | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
mletá chilli paprika | ||
1 lžička | med | |
balzamikový ocet |
Na tento recept budeme potřebovat asi 800 g vyššího plátu bůčku s kůží bez kostí. Maso očistíme a kůži tenkým řezem odstraníme tak, aby na plátu masa zůstala tuková vrstva. Kůži však nevyhazujeme, ale použijeme ji při pečení. V misce promícháme sůl s cukrem a chilli paprikou a tuto směs ze všech stran vetřeme do masa. Poté bůček zabalíme do folie a necháme přes noc marinovat.
Druhý den maso otřeme papírovou utěrkou a necháme asi 1 hodinu odležet při pokojové teplotě. Mezitím oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a očištěná a jádřinců zbavená jablka na klínky.
Na dno pekáčku položíme kůži z bůčku řezem dolů, na kterou naneseme cibuli a jablka. Na ně položíme marinovaný plát bůčku tukovou vrstvou nahoru, vše podlijeme asi 100 ml vody nebo vývaru a pečeme při 180°C doměkka. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Pokud horní tuková vrstva bůčku není dost zlatavá, zvýšíme teplotu na posledních 10 minut na 200°C.
Upečený bůček vyjmeme z pekáče, kůži odstraníme a pečenou cibuli s jablky propasírujeme i se šťávou do kastrůlku. Omáčku přivedeme k varu, přilijeme vývar se lžičkou solamylu, vše necháme přejít varem a podle potřeby dochutíme solí, pepřem, chilli kořením, medem a balzamikem.
Pečený marinovaný bůček nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou je dušené zelí a knedlíky.
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena