Lilek je ne úplně obvyklou zeleninou v českém jídelníčku. Ale když se chutně připraví, je to opravdová delikatesa. A stačí tak málo, trocha koření, bylinek a skvělou chuť mu dodá také sójová omáčka. Pečený lilek je chutnou přílohou ke grilovaným pokrmům a pečenému bílému masu.
1-2 špetky | sůl | |
20 g | máslo | |
1 ks | lilek | |
1 lžička | škrob | |
0.5 dl | sójová omáčka kikkoman | |
podle chuti | ||
---|---|---|
čerstvé bylinky |
Lilek čili baklažán – skvělá zelenina do pomazánek, salátů i na gril
Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu, patří do čeledi lilkovitých a i když se z botanického hlediska řadí mezi ovoce, v gastronomii je obvykle považován za zeleninu. Milovníci lilku si bez něj jistě neumí představit žádnou letní grilovačku, jeho využití v kuchyni je mnohostranné a pokud nepatříte k jeho zatvrzelým odpůrcům, zkuste se o něm spolu s námi dozvědět o málo víc.
Videorecept: Zapečené lilky podle Anny
Další tip na úžasně jednoduchou a zároveň zdravou večeři!
Grilujeme kuřecí maso: Perfektně propečené kuřecí špalíčky, stehna i špízy
Máme před sebou víkend s letními teplotami. A to si žádá pořádnou grilovačku! Grilování při nižší či střední teplotě, dostatečně nahřátý a olejem potřený rošt, ale také použití termosondy pro kontrolu vnitřní teploty, to jsou základní předpoklady pro dobře propečené kuřecí maso. Přinášíme vám 8 receptů, které doporučujeme zařadit na grilovací seznam.
Autor:bajker
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena