400 g | filety z candáta | |
3 lžičky | máslo | |
1-2 lžičky | citronová šťáva | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olivový olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
čerstvě mletý barevný pepř | ||
omáčka | ||
2 lžíce | máslo | |
2 lžíce | hladká mouka | |
450 ml | vývar | |
50 ml | bílé víno | |
180 ml | smetana na vaření 31% | |
1 svazek | čerstvá pažitka |
Filety z candáta očistíme od jemných šupin, osolíme, opepříme, lehce zakápneme olivovým olejem a necháme při pokojové teplotě asi 1 hodinu odležet.
Mezitím si připravíme omáčku. Z mouky a másla upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným vývarem, prošleháme, přilijeme víno a vše zvolna povaříme asi 20 minut. Poté omáčku zjemníme smetanou, necháme přejít varem, přisypeme jemně nasekanou pažitku a odstavíme z tepla.
Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme filety kůží dolů. Během peční přitlačujeme obracečkou rybu k pánvi, aby se nám kůže dobře propekla a získala zlatavou barvu. Jakmile maso candáta zbělá, přidáme máslo a filety otočíme a zakapeme citronovou šťávou. Poté ihned pánev odstavíme z tepla a rybu necháme dojít.
Pečeného candáta s pažitkovou omáčkou podáváme s gratinovanými bramborami a zeleninovými saláty.
Tip na rychlou večeři: Recept na tatarák z lososa krok za krokem
V jednoduchosti je krása, to platí i v kuchyni. Dnes si podle fotonávodu připravíme tataráček z lososa, na který budeme potřebovat jen pár ingrediencí. Pokrm můžeme podávat i jako slavnostní pohoštění pro hosty.
Pažitka a její využití do velikonočních receptů
Pažitka je příbuzná s česnekem, cibulí či jarní cibulkou a každému jídlu dodá svěží jarní barvu, stejně jako lehce pikantní a říznou chuť. Patří k bylinkám, které je nejlepší využívat v čerstvém stavu, nejlépe hned po utrhnutí. Snadno se pěstuje a můžete ji mít na záhonku, i v květináči na balkoně nebo za oknem. Pojďte se s námi inspirovat několika recepty s touto bylinkou, která si na jaře a zejména o Velikonocích zaslouží vaši pozornost.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena