Troubu rozehřejeme na 220 °C. Vepřový bůček dáme na prkýnko kůží nahoru. Do kůže se sádlem uděláme zářezy, ale ne až do masa. Zářezy děláme zhruba po 1 cm. Bůček pokropíme olivovým olejem a do kůže vetřeme sůl. Poté maso otočíme a uděláme totéž z druhé strany. Také přidáme trochu pepře.
Vepřový bůček vložíme do pekáče kůží nahoru. Pekáč volíme dostatečně velký, aby se do něj později vešla i zelenina. Bůček pečeme asi 30 minut, nebo až začne být kůže křupavá. Pak teplotu snížíme na 180 °C a maso pečeme další hodinu.
Během toho si připravíme zeleninu. Zeleninu očistíme. Mrkev, cibuli a natě podélně rozpůlíme. Česnek necháme v celku.
Maso vyjmeme z pekáče a dáme stranou na prkýnko. Do pekáče dáme všechnu zeleninu, česnek a tymián. Promícháme s výpekem a maso položíme nahoru. Vše vložíme do trouby a bůček pečeme další hodinu. Pečený bůček by měl být hotový a měkký.
Pečený bůček dáme stranou na talíř a přikryjeme jej alobalem. Zatím si připravíme omáčku. Z pekáče odstraníme všechen tuk. Přidáme vodu nebo vývar a vše přivedeme k varu. Omáčku za stálého míchání povaříme, než ztmavne. Nakonec omáčku přecedíme. Podle chuti ji osolíme a opepříme.
Pečený bůček nakrájíme na plátky a můžeme podávat. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše. Bůček přeléváme omáčkou.