směs | ||
---|---|---|
4 špetky | sůl | |
2 ks | vejce | |
2 plátky | máslo | |
1 hrneček | mléko | |
1 ks | cibule | |
1 ks | jablko | |
2 ks | žemle | |
1 ks | bažant | |
1 kostka | Masox | |
2 špetky | mletý pepř | |
2 špetky | paprika mletá | |
2 hrstě | mandle (loupané) | |
10 dkg | anglická slanina (plátky) | |
podle potřeby | ||
bobkový list | ||
na ozdobu | ||
1 snítka | bazalka | |
1 sklenka | brusinkový kompot |
Bažanta stáhneme, vykucháme a namočíme na dvě hodiny do mléka. Připravíme nádivku: Promícháme máslo, 2 žloutky, nakrájené žemle, mléko, sůl, nasekané mandle a nakonec přidáme sníh vyšlehaný ze 2 bílků. Bažanta osolíme, dovnitř dáme kousek slaniny a nádivku. Přebytečnou nádivku položíme vedle bažanta do pekáčku. Celého bažanta pokryjeme anglickou slaninou. Bažanta v pekáčku obložíme cibulí nakrájenou na kolečka, neoloupaným jablkem nakrájeným na osminky a posypeme mandlemi. A nakonec přidáme několik plátků másla. Vše v pekáčku podle chuti opepříme, posypeme uzenou paprikou a ozdobíme bobkovým listem. Bažanta s mandlovou nádivkou pečeme v troubě asi 90 minut a podléváme vývarem z kostky. Na talíři pečeného bažanta s mandlovou nádivkou ozdobíme brusinkovým kompotem a lístečkem bazalky.
Svatomartinské hody - 6 nejlepších receptů na báječnou hostinu
Přichází jedna z gastronomicky opěvovaných událostí - svatomartinské slavnosti, které neodmyslitelně patří k svátku svatého Martina. 11. listopad symbolizuje konec podzimu a příchod zimy, ale také bujaré veselí, popíjení mladého vína a pojídání slavnostních pokrmů v čele s tradiční svatomartinskou pečenou husou. Máme pro vás ty nejlepší recepty, se kterými zabodujete!
Autor:Danuše
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena