1 ks | batát | |
1 balení | lučina | |
1 lžička | olivový olej | |
1 lžička | pepř a sůl | |
1 lžička | citronová šťáva | |
5 ks | jádra vlašských ořechů | |
10 lístků | medvědí česnek |
Batát důkladně umyjeme, vidličkou propícháme a pomažeme olivovým olejem. Vložíme do pekáče a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C zhruba na 30 minut (do změknutí).
Mezitím, co se peče batát, tak si připravíme dip.
Do misky dáme lučinu, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a přidáme zhruba 10 lístků medvědího česneku nasekaného na drobno. Vše spolu důkladně promícháme. Pokud je dip moc hustý, tak naředíme vodou. Nakonec do dipu vmícháme nasekané vlašské ořechy a znovu zamícháme.
Upečený batát rozkrojíme a vevnitř nožem vyřízneme mřížku. Na batát naneseme připravený dip, doplníme oblíbeným salátem a můžeme podávat.
Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?
V obchodech objevujeme stále nové ovoce a zeleninu. Často ani nevíme, jak s danou surovinou zacházet. V čem jsou batáty výjimečné a jak je připravit?
Tip na veganskou svačinku: Pečená polenta s dipem krok za krokem
Tip na zdravou svačinu z pečené polenty a dipem z bílého tofu krok za krokem.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena