3 ks | vejce | |
50-70 g | máslo | |
150-200 ml | mléko | |
1 ks | bílá veka | |
1 hrst | čerstvá petrželka | |
50 g | dětská krupice | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl |
Veku nakrájíme na drobné kostičky a omytou petrželovou nať jemně usekáme. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky rozkvedláme s mlékem, osolíme a promícháme s nakrájenou vekou, krupicí a usekanou petrželkou. Do směsi lehce zapracujeme bílkový sníh a vše necháme v chladu asi 20 minut rozležet. Mokrýma rukama tvoříme z žemlové směsi koule-knedlíčky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Žemlové knedlíčky silně potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10 - 13 minut. Pečené žemlové knedlíčky podáváme jako přílohu k pečené drůbeži se šťávou, může to být například kachna, husa nebo kuře. Knedlíčky můžeme použít i jako vložku do zeleninových vývarů a polévek.
Knedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?
Možná už také jako my přemýšlíte nad letošní svatomartinskou hostinou. Svatomartinská husa se bez knedlíků neobejde, které však vybrat? Budou se hodit kynuté houskové, bramborové, špekové, chlupaté, karlovarské nebo snad Pajfálské? A jaké můžeme i zkombinovat?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena