150 g | slanina | |
1-2 stroužky | česnek | |
100 g | máslo | |
5 ks | brambory | |
100 g | niva | |
100 g | eidam | |
300 ml | zakysaná smetana | |
3-4 ks | jarní cibulka | |
1 lžíce | čerstvá petrželka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý barevný pepř |
Brambory pečlivě omyjeme a očistíme kartáčkem. Slupku necháme. Ostrým nožem brambory nařežeme na jemné plátky, ale nedořízneme až do konce, brambory musí zůstat pohromadě. Brambory uložíme na plech vyložený pečícím papírem. Asi do 5 zářezů dáme opatrně po plátku másla. Pokud máme máslo bylinkové a solené - tím lépe. Ale může být i klasické bez příchuti. Brambory osolíme a opepříme.
Takto připravené brambory vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 60 - 80 minut, záleží na velikosti brambor.
Nivu nakrájíme na jemné plátky, stejně tak eidam či jiný plátkový sýr. Cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka, slaninu na kostičky. Do zakysané smetany prolisujeme česnek. Přidáme na jemno nasekanou petrželku, osolíme a omáčku pečlivě promícháme. Smetanovou omáčku uložíme do chladu. Slaninu necháme na pánvi rozškvařit. Odstavíme, až je dozlatova.
Po cca hodině pečení vyndáme brambory z trouby a do zářezů opatrně vkládáme plátky sýra, dokud nám nedojdou suroviny. Vložíme zpět do trouby a zapékáme na funkci gril dalších 10 minut.
Upečené plněné brambory ihned klademe na talíř. Každou pečenou plněnou bramboru překryjeme kopečkem smetanové omáčky, posypeme cibulkou a dozlatova opečenou slaninou. Ihned podáváme.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena