3 stroužky | česnek | |
4 lžíce | olivový olej | |
12 ks | nové brambory | |
1 lžička | bylinková sůl | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
máslo | ||
podle chuti | ||
čerstvé bylinky |
1. Nové a středně velké brambory důkladně očistíme od nečistot, slupku ponecháme. Brambory nakrájíme na tenké plátky do 3/4, postupujeme opatrně, abychom brambory nepřekrojili.
2. V misce rozmícháme olivový olej, bylinkovou sůl a na jemno prolisovaný česnek. Brambory přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme ochuceným olivovým olejem. Kousky česneku spíše opatrně zatlačujeme do mezírek, aby se nám nepřipálil. Troubu předehřejeme na 200 °C a brambory při této teplotě pečeme asi 45 minut, až jsou zlatavé a měkké. Doba propečení záleží na velikosti brambor. Ke konci pečení necháme na každé bramboře nechat rozpustit tenký plátek másla.
3. Pečené nové brambory ihned podáváme, jsou efektní přílohou, ale chutnají i samostatně se studenými omáčkami.
!TIP k přípravě
Olivový olej můžeme libovolně dochutit oblíbenými čerstvými bylinkami (bazalka, rozmarýn, tymián).
Videorecept: Grilované smetanové brambory a cuketový salát
Chystáte se grilovat? Podívejte se, jak se připravuje salát z grilovaných cuket a jak se na grilu zapékají smetanové brambory. Je to opravdu jednoduché.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena