1 stroužek | česnek | |
4 lžíce | solamyl | |
250 ml | mléko | |
1 ks | velká cibule | |
600 g | mletá vepřová krkovice | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
1 lžička | koření Tandoori masala | |
podle potřeby | ||
vývar | ||
náplň | ||
2-3 ks | okurky kyselé | |
3 ks | vejce natvrdo | |
150 g | salám šunkový |
Vepřové maso očistíme a umeleme. Za stálého míchání přilijeme všechno mléko, přidáme solamyl, koření, sůl a prolisovaný česnek. Směs necháme odležet v chladu asi půl hodiny. Mléko se zcela do masa vsákne a směs zhoustne. Mezitím oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Vejce uvařená natvrdo oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Okurku nastrouháme a šunkový salám nakrájíme na kostičky.
Mletou ochucenou směs rozdělíme na 6 dílů a mokrýma rukama tvarujeme placku ve velikosti dlaně. Práci s masem nám usnadní navlhčená potravinářská folie. Na každou placku položíme kousek vejce, několik kostiček salámu, nastrouhanou okurku a vytvoříme kouli.
Dno pekáčku vyložíme kolečky cibule, poklademe masovými koulemi a podlijeme studeným vývarem. Vložíme do trouby a pečeme při střední teplotě asi 30 minut. Ke konci pečení můžeme teplotu zvýšit, aby maso zrůžovělo.
Plněné masové koule pečené na cibuli podáváme s vařenými nebo opečenými brambory, bramborovou kaší nebo jenom s pečivem.
Mleté maso v nejlepší podobě: Recept na skotská vejce krok za krokem
Skotská vejce jsou vejce obalená v mletém mase, strouhance a následně smažená či pečená v troubě. Někdo je zná pod označením pštrosí vejce. Dnes si je připravíme krok za krokem.
Co se zbylými vajíčky po Velikonocích?
Po Velikonocích se můžeme ocitnout v situaci, kdy bude třeba co nejdříve využít zbylá či vykoledovaná vajíčka. Stává se to běžně hlavně na vesnicích, kde je dosud zvykem obejít celou ves, domů pak přinést pořádně napěchovaný košík. Jak ale celou tu nadílku zpracovat a sníst dřív, než se stihne zkazit? Pokud máte obavy, že rodina už nebude z dalších vajec na talíři nadšená, inspirujte se. Využijte velikonoční vajíčka v pokrmech, které vám i vašim blízkým určitě zachutnají.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena