těsto | ||
---|---|---|
600 g | hladká špaldová mouka | |
100 g | sójový jogurt natural | |
200 ml | rostlinné mléko | |
70 ml | olej | |
1 balíček | sušené droždí | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
poleva | ||
100 g | čokoláda (kvalitní) | |
1 lžička | kokosový olej | |
1 hrst | sušené maliny | |
1 lžička | cukrové zdobení |
V míse smícháme mouku, třtinový a vanilkový cukr a sušené droždí. Poté do těsta přidáme jogurt o pokojové teplotě, olej a teplé (ne vroucí) rostlinné mléko. Uhněteme pevné těsto. Poprášíme moukou a necháme zhruba 90 minut na teplém místě kynout.
Po vykynutí těsto prohněteme a válečkem rozválíme na cca 2 cm vysoké těsto. Skleničkou tvoříme donuty a vykrajovátkem na cukroví vykrojíme vnitřek. Na plech do trouby si dáme pečící papír a na něj přendáme připravené donuty. Necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Poté přendáme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme zhruba 10 minut do zezlátnutí. Po upečení necháme donuty zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu a sypání. Čokoládu s lžičkou kokosového oleje si rozpustíme na vodní lázni. Vychladlé donuty namáčíme do čokolády a posypeme oříšky, sušeným ovocem a nebo cukrovím zdobením. Po zaschnutí polevy můžeme pečené donuty servírovat.
Smažené i pečené v troubě, tvarohové i bez náplně: Koblihy 8x jinak
Nadýchané, vláčné a hlavně domácí - takové jsou recepty na koblížky, které vás musíme naučit! Stačí si pohrát s těstem a pak už je jen jednoduše usmažit či upéct. Uvidíte, jak rychle budou mizet z talíře!
Recept na americké donuty krok za krokem
Donuts jsou typickou americkou svačinkou, která se i u nás těší velké oblibě. Dnes se tyto koblížky s dírou uprostřed a zdobené čokoládovou polevou naučíme připravit krok za krokem.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena