600 g | batáty | |
400 g | cherry rajče | |
1 lžíce | vinný ocet (bílý) | |
2 lžíce | olivový olej | |
podle chuti | ||
---|---|---|
- | sůl | |
1 lžička | drhnutý tymián | |
1 lžička | granulovaný česnek | |
1-2 stroužky | prolisovaný česnek | |
čerstvě mletý černý pepř | ||
zálivka | ||
100 ml | bílé víno | |
2-3 lžíce | kukuřičný škrob | |
podle potřeby | ||
olej |
Batáty oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky o velikosti asi 3 x 3 cm. Poté kousky brambor vhodíme do vroucí osolené a vinným octem okyselené vody a povaříme asi 6 minut. Následně je zchladíme, necháme na sítu okapat a vložíme do mísy. V malé misce promícháme víno s kukuřičným škrobem. Poté batáty osolíme, promícháme s tymiánem a česnekem a zalijeme vinnou zálivkou se škrobem. Takto připravené brambory klademe na plech vyložený pečícím papírem, zakapeme olejem a pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 30 minut. V polovivě pečení batáty promícháme, obrátíme a dopečeme dorůžova.
Zároveň s batáty pečeme na jiném plechu i cherry rajčata. Rajčátka rozkrojíme na poloviny, vložíme do mísy a promícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a olivovým olejem. Poté je rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 200 °C asi 20 minut.
Pečené batáty proložíme rajčaty, rozdělíme na porce a podáváme teplé, jako přílohu ke grilovaným masům a rybám.
Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?
V obchodech objevujeme stále nové ovoce a zeleninu. Často ani nevíme, jak s danou surovinou zacházet. V čem jsou batáty výjimečné a jak je připravit?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena