800 g | batáty | |
krém | ||
---|---|---|
3-4 stroužky | česnek | |
150 g | lučina | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
podle potřeby | ||
1-2 lžíce | olej | |
podle chuti | ||
sůl | ||
drcený tymián | ||
mletá sladká paprika | ||
mletý černý pepř | ||
pálivá mletá paprika | ||
sušený česnek |
Batáty omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka silná asi 1,5 cm, která následně překrojíme na poloviny. Nakrájené kousky brambor vložíme do mísy, zakapeme olejem, osolíme, opepříme, ochutíme sladkou a pálivou paprikou, tymiánem a sušeným česnekem a promícháme. Pak batáty rozložíme v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 220 °C přibližně 20 minut dorůžova. Mezitím si připravíme česnekový krém. Lučinu osolíme a vidličkou rozmělníme s prolisovaným česnekem. Pak postupně za stálého šlehání přilijeme smetanu a vše společně vyšleháme na hladký krém. Pečené batáty s česnekovým krémem podáváme jako teplou chuťovku při nejrůznějších příležitostech. Takto připravené brambory můžeme servírovat i jako přílohu k minutkovým masům.
Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?
V obchodech objevujeme stále nové ovoce a zeleninu. Často ani nevíme, jak s danou surovinou zacházet. V čem jsou batáty výjimečné a jak je připravit?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena