9 ks | kuřecí horní stehna | |
350 g | pórek | |
5 stroužků | česnek | |
50 g | máslo | |
80 ml | bílé suché víno | |
400 ml | kuřecí vývar | |
125 ml | sladká smetana 33% | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
2 lžíce | rostlinný olej | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
grilovací koření | ||
0.5 lžičky | sušený tymián | |
1 lžíce | pažitka nasekaná |
Horní kuřecí stehna očistíme, lehce potřeme olejem a ochutíme solí, pepřem a grilovacím kořením na kuře. Pórek očistíme a bílou a světle zelenou část nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 cm. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky.
Na plotýnce v litinovém pekáčku, nebo jiné vhodné pečící nádobě, rozpustíme máslo, na kterém necháme za stálého míchání zesklovatět pórek s česnekem. Do směsi zarestujeme tymián, přidáme sůl a vše zalijeme vínem. Vaříme, dokud se alkohol zcela neodpaří. Poté vše odstavíme z tepla, podlijeme vývarem, pórek rovnoměrně rozložíme, poklademe připravenými stehýnky a vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut dozlatova.
Upečená stehna vyjmeme a uchováme na teple. Pekáček s pórkovým základem položíme na plotýnku, pórek přivedeme k varu a postupně zalijeme za stálého míchání smetanou. Směs krátce povaříme do zhoustnutí a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Pečená horní kuřecí stehna rozdělíme po 3 kusech na nahřáté talíře, obložíme smetaným pórkem, posypeme čestvě nasekanou pažitkou a podáváme jako hlavní chod. Jako přílohu zvolíme podle chuti jasmínovou rýži nebo opečené brambory.
8 dokonalých receptů na pečené kuře
Jednoduché recepty na oběd, který ocení celá rodina. Pečené kuřátko s masem odpadajícím od kosti a zlatavou křupavou kůrčičkou v osmi různých chuťových variacích.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena