1 ks | cibule | |
6 řapíků | řapíkatý celer | |
4 ks | kuřecí stehno | |
2 ks | menší jablko | |
nálev | ||
---|---|---|
2.5 lžíce | sůl | |
2.5 l | voda | |
2.5 lžíce | třtinový cukr | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
100 g | máslo | |
slepičí nebo zeleninový vývar |
Ve vodě rozpustíme sůl a cukr. Očištěná kuřecí stehna naložíme do nálevu a necháme 12 hodin odležet. Oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle. Řapíky celeru oloupeme. 1 ks nakrájíme na drobné kostičky a zbývající nasekáme nahrubo. Jablka nakrájíme na čtvrtiny a zbavíme jadřinců. Na dno pekáče rozložíme nahrubo nakrájený celer a jablka, vše osolíme, opepříme a přelijeme na másle osmaženou cibulí. Zeleninu poklademe dobře osušenými kuřecími stehny, přidáme hoblinky másla a vše podlijeme malým množstvím vývaru. Pekáč zakryjeme a v troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 45 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podlijeme vývarem. Dozlatova upečená kuřecí stehna uchováme na teple. Vypečenou šťávu slijeme a zeleninu s jablky do ní propasírujeme. Vzniklou omáčku podle potřeby naředíme vývarem, vložíme kostičky celeru a vše krátce povaříme tak, aby kousky celeru byly akorát na skus. Kuřecí stehna rozdělíme na porce, obložíme bramborovou kaší, přelijeme omáčkou s kousky celeru a servírujeme.
Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena