1 ks | cibule | |
2 lžičky | drcený kmín | |
2 lžíce | třtinový cukr | |
50 ml | pomerančová šťáva | |
2 ks | červená řepa | |
1 sklenice | sterilované červené zelí | |
4 ks | kachní stehna | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
vývar | ||
sádlo | ||
50-100 ml | světlé pivo | |
podle chuti | ||
sůl | ||
jablečný ocet |
Kachní stehna očistíme, osolíme, posypeme kmínem a vložíme do pekáče vymazaným sádlem. Vše podlijeme pivem, zakryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C. Stehna pečeme za občasného přelévání vlastní šťávou a podléváním vývarem přibližně 50 minut. Pak pekáček odkryjeme a kachní stehna dopečeme dozlatova. Mezitím si připravíme přílohu - zelí s červenou řepou. Řepu omyjme a ve vroucí vodě uvaříme doměkka. Měkkou řepu zchladíme pod tekoucí vodou a oloupeme. Vychladlou řepu nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Sterilované červené zelí slijeme a necháme okapat. Na oleji necháme zesklovatět jemně nasekanou cibulku, přidáme cukr a jakmile zkaramelizuje, vmícháme zelí a řepu. Směs podlijeme malým množstvím vody, přelijeme pomerančovou šťávou a podle chuti osolíme, osladíme a okyselíme jablečným octem. Vše krátce podusíme a odstavíme z tepla. Pečená kachní stehna rozdělíme na porce, přelijeme vypečenou šťávou, obložíme červenou zelnou směsí s řepou a podáváme s bramborovým knedlíkem.
Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem
Pečení kachny se vůbec nemusíte bát! Dnes se krok za krokem naučíme připravit kachnu pečenou na kmínu, která bude mít maso odpadávající od kosti a křupavou kůrčičku.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena