400 g | kachní prsa s kůží | |
0.3 lžičky | sůl | |
1 | cibule | |
300 g | sterilované červené zelí | |
80 g | anglická slanina | |
4 lžíce | sádlo vepřové | |
300 ml | vývar | |
1 lžíce | hladká mouka | |
75 ml | červené víno | |
1 lžička | umeocet |
Kachní prsa i s kůží, tzv. „motýlek“, očistíme, zbavíme případných prsních kůstek a chrupavek. Plát kachních prsou rozložíme kůží dolů a vyšší části prsou zlehka rozklepeme. Oloupanou cibuli nasekáme najemno a oloupané, jádřince zbavené jablko, nakrájíme na tenké nudličky. Červené zelí necháme okapat na sítku.
Připravený plát kachních prsou poklademe plátky anglické slaniny, na které rozložíme lžíci nasekné cibule a asi 1/3 nakrájeného jablka. Poté kachní plát prsou překlopíme na polovinu a pomocí jehel a potravinové nítě uzavřeme do rolky. Kůži dobře uzavřené rolky propícháme jehlou a vetřeme do ní sůl.
Takto připravenou rolku ze všech stran opečeme zprudka na 2 lžících rozpáleného sádla dozlatova. Pak rolku přendáme i s výpekem do pekáčku, podlijeme vývarem a v troubě předehřáté na 180°C pečeme za občasného přelévání a podlévání vlastní šťávou a vývarem asi 35 až 40 minut doměkka.
Mezitím si připravíme zelí. Na zbývajícím sádle necháme zesklovatět cibulku, poté ji zaprášíme moukou, krátce orestujeme, vmícháme zelí a zbývající jablka. Směs osolíme, podlijeme červeným vínem a na mírném ohni zvolna dusíme doměkka. Hotové zelí podle potřeby dochutíme solí a umeoctem.
Pečenou kachní rolku zbavíme jehel a nítí, nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce a podáváme s dušeným červeným zelím. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky nebo noky.
Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem
Pečení kachny se vůbec nemusíte bát! Dnes se krok za krokem naučíme připravit kachnu pečenou na kmínu, která bude mít maso odpadávající od kosti a křupavou kůrčičku.
Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena