6 stroužků | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
300 g | cibule | |
0.3 lžičky | chilli koření | |
0.5 lžičky | sušený tymián | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
0.3 lžičky | sušený rozmarýn | |
800 g | jehněčí hřebínek | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
vývar | ||
hladká mouka | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Jehněčí žebírka očistíme a nasekáme po 2 - 3 kusech na porce, které osolíme a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Na horkém oleji zprudka opečeme porce žebírek dozlatova a přendáme je do pekáče. Na výpeku krátce orestujeme cibuli s česnekem, pak přidáme tymián, drcený rozmarýn, mletou sladkou papriku a chilli koření. Jakmile koření zpění, vše odstavíme z tepla.
Takto připravenou směs promícháme v pekáči s opečenými žebry, která položíme kostmi dolů a podlijeme malým množstvím vývaru. Pekáč zakryjeme a maso pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 1,5 - 2 hodiny doměkka. Pak pekáč odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 15 - 20 minut dozlatova.
Upečená jehněčí žebírka vyjmeme a uchováme na teple. Pekáč přendáme na plotýnku, výpek necháme vysmahnout a naředíme vývarem. Vše přivedeme k varu a zahustíme kouskem másla, které jsme předem obalili v hladké mouce. Omáčku za stálého míchání povaříme na požadovanou hustotu.
Porce jehněčích pečených žebírek rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme se šťouchaným bramborem a dušeným hráškem jako slavnostní chod o velikonočních svátcích.
O Velikonocích nesmí chybět: Tipy na úpravu jehněčího, kůzlečího a skopového masa
Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s masem zacházet, jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena