2 stroužky | česnek | |
5 lžic | olej | |
1 špetka | sůl | |
2 lžíce | máslo | |
80 g | rajčata | |
700 g | brambory | |
0.5 hrnku | mléko | |
1 ks | cibule | |
2 ks | mrkev | |
40 g | parmazán | |
600 g | mleté maso | |
1 lžíce | koření na mleté maso | |
1 hrst | zelené bylinky | |
400 g | konzervovaná rajčata |
1. Nejprve si nakrájíme cibuli najemno a zpěníme ji na rozpálené pánvi s trochou oleje. Přidáme i očištěnou a nakrájenou mrkev nadrobno a zarestujeme. Připravíme si ingredience na dochucení, tedy koření na mletá masa, sůl a zelené bylinky, které zbavíme tvrdých stonků a nasekáme nadrobno. Do pánve dáme mleté maso (hovězí nebo jehněčí), zarestujeme, přidáme část nasekaných bylinek, prolisovaný česnek a opět promícháme. Vzápětí přidáme krájená rajčata z plechovky (nebo passatu či sugo), sůl, pepř, promícháme, přikryjeme poklicí, necháme přijít k varu, poté stáhneme plamen a necháme lehce probublávat cca 30 - 40 minut, dusíme do změknutí masa a zhoustnutí omáčky.
2. Mezitím si dáme vařit vodu do hrnce, oloupeme si a nakrájíme brambory na malé kostky. Vaříme se solí a špetkou kmínu doměkka. Uvařené brambory slijeme, vrátíme na vypnutou plotýnku, zalijeme mlékem, přidáme plátky másla, přikryjeme a necháme 5 minut stát. Poté rozšťoucháme mačkadlem na brambory. Rozmačkané brambory krátce prošleháme a přimícháme i nastrouhaný parmezán. Bramborovou kaši ochutnáme, případně dosolíme.
3. Zapneme troubu na 175 °C. Do máslem vymazaného pekáče navrstvíme masovou směs, poklademe nakrájenými čerstvými rajčaty a posypeme zbytkem nasekaných bylinek. Na masovou směs navrstvíme bramborovou kaši. Dle libosti můžeme zahladit lžicí, vytvořit vlnky vidličkou či nastříkat pomocí sáčku se zdobící špičkou. Jakmile máme navrstvenou bramborovou kaši, vložíme do trouby a pečeme dozlatova, pastýřský koláč je upečený za cca 20 minut.
4. Pastýřský koláč s bylinkami podáváme jako hlavní chod.
Nedělní oběd na výbornou: Masové koule v rajčatové omáčce
Oblíbené masové kuličky v rajčatové omáčce. Naučte se je s námi připravit krok za krokem. Přílohu si zvolí každý podle chuti - dají se podávat s těstovinami, rýží, ale nejlépe chutnají s domácím knedlíkem.
8 skvělých a jednoduchých receptů z mletého masa
Mleté maso má spoustu podob, můžeme ho variabilně dochucovat, upravovat a v jakékoli podobě si pochutnáme. Vybrali jsme pro vás 8 receptů, které jsou snadné na přípravu a vhodné pro jakoukoliv příležitost.
10 skvělých a poctivých receptů z jednoho hrnce
Domácí a poctivé recepty z jednoho hrnce nebo pekáčku. Snadné na přípravu a chuťově vynikající pokrmy, kterými nasytíme celou rodinu.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena