200 g | slanina | |
1 ks | rohlík | |
8 plátků | anglická slanina | |
1-2 lžíce | bílé suché víno | |
300 g | králičí maso | |
300 g | králičí játra | |
1 ks | vejce L | |
podle chuti | ||
---|---|---|
česnek | ||
sůl | ||
muškátový květ | ||
mletá sladká paprika | ||
mletý pepř (směs 7 druhů pepře) | ||
podle potřeby | ||
jemná strouhanka |
Maso, játra, slaninu a česnek jemně umeleme. Rohlík namočíme do vína, lehce vymačkáme a také umeleme. Vejce smícháme s kořením (podle chuti) a přidáme do masové směsi. Základ paštiky dobře promícháme a osolíme podle chuti. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Formu (i chlebíčkovou) vyložíme plátky anglické slaniny, naplníme připravenou směsí na paštiku, pokryjeme zbylými plátky anglické slaniny a dobře zakryjeme alobalem. Paštiku z králíka pečeme ve vodní lázni asi 60 minut na 165 °C. Po upečení paštiku zatížíme, necháme vychladnout a vyklopíme. Paštiku z králíka a jater nakrájíme na plátky a podáváme s pečivem.
Paštiky byly vždy malou "třešinkou na dortu" při každé slavnostní příležitosti. Neobešly se bez nich žádné slavnostně prostřené tabule. Nejinak je tomu i dnes.
Recept na kuřecí roládu s mandlovou paštikou
Vyzkoušejte s námi recept na výbornou kuřecí roládu s nádivkou z mandlové paštiky, oliv a parmazánu.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena