Smícháme si hladkou mouku, polohrubou mouku, bramborovou kaši v prášku, mahu koření nebo drcený kmín, sůl, mletou sladkou papriku a sušené droždí. Uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého za stálého míchání přidáme kvásek a vodu. Přikryté necháme při pokojové teplotě 12 - 18 hodin kynout.
Potom těsto pomocí stěrky rozetřeme na silněji pomoučněný vál a těsto několikrát přeložíme jako obálku. Pravý cíp doleva, levou stranu doprava, spodní část těsta nahoru a horní přetáhneme dolů. Přeložíme, dotvarujeme bochánek, který dáme mezi moukou vysypané dvě utěrky nebo do zadělávací mísy s víkem. Paprikový chléb necháme další 2 hodiny kynout.
Po hodině a půl si zapneme troubu s přikrytým hrncem, aby se za půl hodiny rozpálil a byl připraven na pečení. Pak pomocí stěrky rychle přesuneme těsto do hrnce, přikryjeme a pečeme půl hodiny. Dopékáme odkryté asi 20 - 30 minut podle trouby. Chléb necháme vychladnout na mřížce.
Paprikový chléb po vychladnutí krájíme a jíme podle chuti. Péct a pak jíst takový chléb je radost.