6 ks | paprika | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
mléko | ||
voda | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
náplň | ||
1 ks | vejce | |
0.5 ks | velká cibule | |
1 ks | starší houska | |
500 g | hovězí a vepřové mleté maso | |
omáčka | ||
2 lžíce | máslo | |
30 g | celer | |
40 g | mrkev | |
20 g | petržel | |
3 lžíce | rajčatový protlak | |
1 ks | bobkový list | |
5 kuliček | nové koření | |
0.5 ks | velká cibule | |
2 lžíce | hladká mouka | |
10 kuliček | celý černý pepř |
Paprikové lusky omyjeme, širší části se stopkou odřízneme a vnitřky vydlabeme. Starší housku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a po vskánutí pečivo vymačkáme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. V míse promícháme mleté maso s vejcem, vymačkanou houskou a polovinou nakrájené cibulky. Směs osolíme, opepříme, důkladně promícháme a naplníme do paprikových lusků. Očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer) nastrouháme nahrubo a na oleji spolu se zbývající cibulkou orestujeme dorůžova. Poté vmícháme rajčatový protlak, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř, vše podlijeme vodou a přivedeme k varu. Do vroucího základu vložíme naplněné papriky a zvolna za občasného promíchání dusíme asi 30 minut. Mezitím si z mouky a másla upražime světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Měkké paprikové lusky vyjmeme ze základu, který zahustíme jíškou, podle potřeby naředíme vodou a necháme ještě 20 minut povařit. Poté omáčku přecedíme na paprikové lusky, podle potřeby dochutíme a asi 5 minut zvolna povaříme. Paprikové lusky plněné masem rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme. Jako přílohu zvolíme podle chuti těstoviny nebo rýži.
Jako od babičky: Plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem
Poctivý babiččin recept na plněné papriky s voňavou rajskou omáčkou. Podle našeho FOTONÁVODU ho jistě zvládnou uvařit i ti, kteří v kuchyni teprve začínají. A jaká je to dobrota!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena