2 l | voda | |
2 ks | citron | |
2 kg | cukr krystal | |
400 ks | pampeliškové květy |
Uděláme si procházku a na tom nejčistším místě, které známe, nasbíráme 400 hlaviček rozkvetlých pampelišek. Trvá to asi 10 minut. Pampelišky v rukách po hrstech řádně propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Je potřeba vyplavit broučky a nečistoty, takže sítko nebo cedník nejsou vhodné. Smyjeme samozřejmě i pyl, ale ten není důležitý. Důležité jsou silice vyluhované z květů. Omyté květy dáme do 3 litrového hrnce. Pokud nemáme, zvolíme kterýkoliv jiný, ale raději větší než menší. Zalijeme 2 litry vody. Citrony řádně opereme. Špičky z obou stran odřízneme a vyhodíme, zbytek nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. Část citronů ponoříme pod květy a část necháme na hladině. Takto připravený základ přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, ztlumíme plotýnku tak, aby jen probublával a vaříme 15 minut bez pokličky. Odstavíme z plotny, necháme zchladnout a louhujeme 24 hodin. Druhý den přecedíme vzniklou šťávu do misky přes plátýnko a pampelišky řádně vymačkáme. Já místo plátýnka použila čistou utěrku. Vymačkanou šťávu vrátíme do čistého kastrolu a přivedeme k varu. Jakmile začne šťáva vřít, nasypeme do ní všechen cukr a mícháme, dokud nebude šťáva zase čirá. Cukr volíme podle svého přesvědčení bílý nebo třtinový. Jakmile začne směs znovu vřít, ztlumíme plotýnku, aby jen jemně probublávala. Takto vaříme bez pokličky 1,5 - 2 hodiny. Podle toho, jak chcete mít med hustý a tmavý. Připravíme si čisté skleničky s uzávěrem na cca 1,5 litru medu. Ihned po uvaření med nalijeme naběračkou do sklenic. Buďte opatrní, med je velmi horký. Sklenice uzavřeme a takto necháme vychladnout. Po vychladnutí sklenice omyjeme, uskladníme a potom si celou zimu pochutnáváme. Pampeliškový med můžeme užívat po lžičkách jako léčivý sirup nebo si ho namazat na chleba, přelít s ním oblíbený dezert jako je medovník, dobrý je třeba na lívance, ale můžeme ho využít i jako sladidlo do čaje horkého i ledového, případně do jakékoliv domácí limonády.
Už kvetou! Babiččin recept na pampeliškový med krok za krokem
Je čas pampelišek, je čas pampeliškového medu. Vyzkoušejte klasický recept, na který je třeba jen cukr, citron, voda a pampeliškové květy.
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena