1 l | voda | |
1.5 kg | cukr krupice | |
0.5 lžičky | kyselina citronová | |
450 ks | smetanka lékařská | |
2 ks | pomeranč |
Květy z pampelišek (bez stonků) propláchneme vodou, abychom je zbavili malých černých broučků a necháme pořádně okapat. Okapané květy dáme do hrnce a zalijeme vodou. Pomeranče důkladně odrhneme. Přidáme na kolečka nakrájené celé pomeranče a kyselinu citronovou. Uvedeme do varu a vaříme 10 minut.
Pak necháme 24 hodin luhovat.
Druhý den přecedíme přes plátýnko a vymačkáme. Přidáme cukr a za občasného míchání vaříme asi hodinu a půl do zhoustnutí. Nesmí se připálit! Pampeliškový med necháme trochu vychladnout.
Potom jím plníme nahřáté menší sklenice - třeba od tatarky nebo výživy (podle velikosti 5 až 6). Pampeliškový med s pomerančem nesterilujeme! Podáváme podle chuti.
Už kvetou! Babiččin recept na pampeliškový med krok za krokem
Je čas pampelišek, je čas pampeliškového medu. Vyzkoušejte klasický recept, na který je třeba jen cukr, citron, voda a pampeliškové květy.
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena