2 lžíce | máslo | |
2 ks | žloutek | |
1 ks | cibule | |
1 kelímek | smetana | |
1 l | voda nebo vývar | |
1 hrst | pampeliškové listy | |
podle chuti | ||
---|---|---|
pepř a sůl | ||
na ozdobu | ||
květy pampelišek nebo sedmikrásek |
Cibuli oloupeme a nakrájíme, poté podusíme na másle. Přidáme pampeliškové listy, zalijeme vodou nebo vývarem, okořeníme a přivedeme k varu. Když už jsou pampeliškové lístky rozvařené, můžeme je ještě rozmixovat a pak do polévky vlijeme opatrně za stálého míchání smetanu, ve které jsme si rozmíchali žloutky. Pak za stálého míchání polévku chviličku vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Nakonec pampeliškovou polévku ozdobíme jarními kvítky (buď pampelišek nebo sedmikrásek).
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
Pampeliškový med - zdraví z přírody
(doba přípravy 150 min)
Autor:Lucinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena