3 stroužky | česnek | |
1 špetka | sůl | |
100 g | niva | |
1-2 lžíce | parmazán | |
2-3 ks | jarní cibulka | |
1 špetka | mletý barevný pepř | |
350-400 g | baby špenát | |
těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
500 ml | mléko | |
280 g | hladká mouka | |
podle potřeby | ||
olivový olej |
Do mísy nalijeme mléko, přidáme špetku soli a 2 větší rozklepnutá vejce. Dobře rozšleháme a postupně za stálého šlehání metličkou přisypáváme mouku, až nám vznikne hladké a lité těsto. Těsto na palačinky necháme asi 30 minut odležet. Čerstvý baby špenát propereme studenou vodou, nakrájíme na nudličky a necháme stranou. Cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno, stejně tak oloupaný česnek. Na pánvi rozehřejeme asi lžíci oleje. Vsypeme cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme česnek, necháme krátce rozvonět a přidáme špenát. Ten necháme zavadnout, občas promícháme a jen krátce podusíme. Špenát ochutíme solí, pepřem a na závěr vmícháme nastrouhanou nivu, kterou necháme jen krátce prohřát a roztavit. Špenátovou náplň můžeme ještě doladit lžící parmazánu. Solíme opatrně, sýry jsou dost slané. Palačinky smažíme na rozpálené pánvi potřené trochou oleje. Připravené palačinky potřeme náplní, zavineme, rozkrojíme a ihned servírujeme. Palačinky se špenátovou náplní podáváme teplé na oběd či večeři.
Sýr a špenát, kombinace, která neomrzí!
Zdravému stravování vládne pestrá listová zelenina. A protože je jaro pomalu za dveřmi a špenátová sezóna se pomaličku blíží, tak vám přinášíme 10 receptů, ze kterých si zaručeně vyberete. Špenát, to není jen nepříjemná vzpomínka na školní jídelnu, ale i vděčná surovina, která se dá připravit na tisíc způsobů a vždycky může chutnat jinak. V kombinaci s různými druhy sýrů nemá chybu. Lze si tak připravit nejen polévku, omáčku k těstovinám, ale i domácí pizzu, slané chuťovky a maso nadívané právě špenátovými listy.
Špenátová sezóna brzy v plném proudu: Recepty, díky kterým si ho zamilujete
Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena