těsto | ||
---|---|---|
0.5 lžičky | sůl | |
2 ks | vejce | |
0.3 l | mléko | |
25 dkg | hladká mouka | |
náplň | ||
1 ks | pórek | |
20 dkg | niva | |
1-2 ks | Hermelín | |
na ozdobu | ||
5 dkg | sýr Grana Padano |
Na palačinky si připravíme těsto z mouky, vajec a mléka. Všechny suroviny si vložíme do mísy, trochu přisolíme a dobře promícháme. Podle potřeby později při pečení přidáme trochu mléka, abychom získali palačinky slabé a hezky tvárné. Dále si nastrouháme do jedné misky nivu, na talířek nakrájíme na plátky sýr camembert nebo hermelín a do další misky najemno nastrouháme sýr Grana Padano. Očistíme si a nakrájíme celý větší pórek. Jednu lžíci si odložíme v misce na zdobení, zbylý pórek si na rozpuštěném másle v kastrolku krátce orestujeme. Rozehřejeme si pánev s nepřilnavým povrchem a vlijeme naběračku těsta. Krouživým pohybem těsto po pánvi roztáhneme. Po krátkém opečení palačinku otočíme a opečeme krátce i z druhé strany. Po upečení přendáme palačinku na talíř. Na polovinu ještě teplé palačinky nasypeme lžíci nastrouhané nivy, tři plátky sýru camembert nebo hermelín. Přidáme lžíci na másle orestovaného pórku a palačinku uzavřeme - přeložíme ji druhou polovinou, pak ještě jednou - do vějířku. Hotové palačinky s pórkem a variací sýrů servírujeme posypané strouhaným sýrem Grana Padano a zdobíme je kolečky pórku.
Palačinky nasladko i naslano: 8 receptů, které z vás udělají šéfkuchaře
Říká se a stává se, že se první palačinka nepovede. Je to takové nepsané pravidlo. Ale když už přijdete na ten fígl, jak palačinkové těsto připravit tak, aby mělo správnou hustotu, zároveň jej zvládnete rozprostřít po pánvi, aby byla palačinka dokonale tenká a měla křupavé okraje, je to opravdový um. Pojďme se to naučit.
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena