těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
6 ks | vejce | |
780 ml | mléko | |
340 g | hladká mouka | |
poleva | ||
2 lžíce | máslo | |
1 lžíce | rum | |
1 lžíce | med | |
100 g | čokoláda 60% | |
krém | ||
250 ml | smetana | |
180 g | cukr krupice | |
1.5 lžičky | vanilkový extrakt |
Nejprve smícháme 260 g hladké mouky, 480 ml mléka, 4 vejce, půl lžičky vanilkového extraktu a půl lžičky soli a těsto promícháme dohladka. Připravené těsto vložíme do lednice. Dále smícháme smetanu, zbylé mléko, 90 g cukru a špetku soli. Směs vaříme na mírném plameni, dokud ze směsi nezačne stoupat pára a potom ještě další dvě minuty. V míse smícháme zbylá 2 vejce, 90 g cukru, přidáme zbylých 80 g hladké mouky a mícháme dohladka. Do směsi poté v míse pomalu přidáváme horkou směs, promícháváme, následně přesuneme do hrnce a vše společně povaříme 2 minuty dotuha. Nakonec vmícháme rum a zbylý vanilkový extrakt a necháme chladnout za občasného míchání. Na pánvi o průměru asi 20 cm rozehřejeme máslo a potom přidáme desetinu palačinkového těsta, rozetřeme ho po pánvi, minutu opékáme, poté otočíme a opékáme ještě třicet sekund. Stejným způsobem uděláme zbylých devět palačinek a necháme je vychladnout. Na talíř dáme palačinku, na ni rozetřeme krém, dále další palačinku a poté zase krém až do spotřebování palačinek a krému, ale končíme samozřejmě palačinkou. V menším hrnci rozpustíme čokoládu a dohladka ji rozmícháme se 3 lžícemi vody, medem a 2 lžičkami másla. Polevu necháme 5 minut chladnout a pak polevou přelijeme vychladlý dort. Před podáváním dáme dort minimálně na dvě hodiny do lednice. Palačinkový dort s čokoládovou polevou nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem jako výborný dezert.
Palačinky v luxusním podání: Zkuste tento palačinkový dort krok za krokem
Vyzkoušejte tento velmi rychlý a jednoduchý recept na palačinkový dort. Můžete se jen inspirovat a palačinky připravit podle klasického receptu, nebo vyzkoušet tuto zdravější variantu z pohankové mouky. Díky kakau, marmeládě a tvarohovému krému bude však i tato zdravější varianta velmi lahodná, navíc si pochutnají i lidé, kteří dodržují bezlepkovou dietu.
Autor:Verča Michaličková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena