4-5 ks | ovoce (broskve, jablka, hrušky) | |
krém | ||
---|---|---|
80 g | cukr | |
400 ml | mléko | |
200 g | měkký tvaroh | |
1 balíček | pudinkový prášek | |
těsto | ||
1 ks | vejce | |
150 g | máslo | |
50 g | cukr moučka | |
200 g | hladká mouka | |
1 balíček | vanilínový cukr | |
na ozdobu | ||
1 hrst | lupínky mandlí | |
na potření | ||
80-100 g | meruňkový džem |
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, promícháme s oběma cukry a spojíme s vejcem a změklým máslem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 30 minut rozležet.
Mezitím si připravíme tvarohový krém. Pudinkový prášek promícháme s cukrem a mlékem a za stálého míchání na mírném teple připravíme hustý pudink. Vychladlý pudink vymícháme s tvarohem v hladký krém.
Ovoce vypeckujeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do formy o průměru asi 28 cm. Na těsto naneseme vrstvu krému, poklademe nakrájeným ovocem a pečeme přibližně 35 - 40 minut.
Hotový a ještě teplý koláč potřeme rozehřátým džemem, posypeme mandlovými lupínky a necháme vychladnout. Moučník výborně chutná s broskvemi, ale i jiným sezónním ovocem jako jsou jablka nebo hrušky.
Jak na to: Příprava křehkého těsta
Pečení koláčů, dortů i cukroví se neobejde bez doslova vděčného křehkého těsta. Díky svým variacím se hodí opravdu na všechno a nejen v nouzi těsto použijeme i k přípravě slaného pečiva.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena