Tento jednoduchý, ale výborný ovocný dort má velmi jednoduchý recept. Uvidíte, že jím oslníte každého oslavence.
Hodnocení
4.5
/ 5 (29x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Olej5 lžic
Vejce5 ks
Cukr krupice200 g
Polohrubá mouka200 g
Podle chuti
Cukr moučka
Citronová šťáva
Poleva
Ovoce
Červené dortové želé2 balíčky
Krém
Mascarpone500 g
Zakysaná smetana200 g
Smetana ke šlehání250 ml
Čerstvá jahoda350 g
Želatinový ztužovač za studena1 balíček
Podle potřeby
Cukrářské piškoty
Postup přípravy
Žloutky oddělíme od bílků.
K bílkům přidáme špetku soli a šleháme za postupného přisypávání cukru. Sníh je správně ušlehaný, jakmile při vytáhnutí metliček tvoří pevné špičky.
Do sněhu postupně zašleháme žloutky a olej. Nakonec opatrně vmícháme prosátou mouku.
Vzniklé těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem. Pro tento recept jsem použila otevírací formu o průměru 26 cm. Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Doba pečení se může u každé trouby lišit, proto těsto kontrolujeme špejlí, jakmile se na ni těsto nelepí, máme hotovo. Hotový piškot necháme na mřížce vychladnout.
Na přípravu krému nejprve ušleháme smetanu do tuha. Poté k ní zašleháme mascarpone, zakysanou smetanu a rozmixované jahody.
Krém dochutíme cukrem a můžeme přidat i citronovou šťávu.
Nakonec si podle návodu připravíme želatinový ztužovač a ihned zašleháme do krému. Hotový krém necháme alespoň 2 hodiny odležet a ztuhnout v lednici.
Želé (z 500 ml tekutiny) připravíme podle návodu na obalu a necháme asi 10 minut chladnout.
Mezitím si připravíme formu, ve které jsme pekli korpus. Asi polovinu želatiny vlijeme do formy a nahoru naskládáme libovolné ovoce, výborně se hodí například čerstvé nebo kompotované jahody, maliny, rybíz, ostružiny apod. Zbylou želatinou zalijeme ovoce a necháme v chladu ztuhnout.
Boky korpusu potřeme vrstvou krému a nalepíme na něj dokola cukrářské piškoty, které poté lehce svážeme stuhou.
Zbylý krém rozetřeme na korpus.
Želatinu nožem odřízneme od krajů, formu otevřeme a želatinu necháme pomalu svézt na krém. Můžeme samozřejmě ovoce skládat přímo na krém a poté želatinou zalít, ale mně se tento postup velmi osvědčil, neboť želatina nestéká a dort pak není tolik mokrý. Dort necháme alespoň 24 hodin odležet v chladu.
Ovocný dort s krémem z mascarpone podáváme jako výborný moučník k různým příležitostem.
Komentář k receptu Ovocný dort s krémem z mascarpone
Vypadá skvěle!
Šlo by nejprve vyklopit (nechat svézt na krém) ztuhlou želatinu a pak dotřít kraje zbytkem krému a nálepit piškoty kolem dokola až na závěr? Bojím se, že se netrefim do hotové manžely z piškotů a celé to zapatlám...
Mirca
Vynikajici krem i testo
Delam tento dort hlavne tedy testo a krem na narozky a kazdej si ho moc chvali a chteji recept;).
Ovoce davam podle libosti a nekdy uz jsem zkousela i barevne testo bile a tmave.