80 g | máslo | |
100 g | tvaroh na strouhání | |
těsto | ||
---|---|---|
0.5 lžičky | sůl | |
1 | vejce | |
0.8 l | mléko | |
200 g | krupice | |
2 lžíce | cukr moučka | |
500 g | hrubá mouka | |
podle chuti | ||
cukr moučka | ||
skořice mletá | ||
podle potřeby | ||
švestky nebo blumy |
Krupici zalijeme čtvrtlitrem mléka a necháme asi 20 minut nabobtnat. Pak ji zalijeme zbytkem mléka a za stálého míchání z ní uvaříme hustou kaši. Kaši odstavíme a necháme úplně vychladnout. Během chladnutí ji několikrát zamícháme. Do vychladlé kaše přidáme vejce, asi 1/2 lžičky soli, cukr a hrubou mouku. Vypracujeme vláčné husté těsto. Pokud těsto lepí, podle potřeby přisypeme ještě hrubou mouku. Z těsta vykrajujeme kousky, které rozmáčkneme na placičku a do ní zabalíme švestku nebo jiné pevné ovoce. Ruce namáčíme do mouky a každý knedlík zakulatíme. Knedlíky vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme je 8 - 10 minut. Uvařené knedlíky hned z vody vyjmeme. V kastrolku rozpustíme máslo a uškvaříme ho dorůžova. Tvaroh nastrouháme. Ovocné knedlíky z krupicové kaše posypeme cukrem a skořicí, polijeme uškvařeným máslem a zasypeme nastrouhaným tvarohem. Pozn.:Těsto na ovocné knedlíky připravujeme stejným způsobem jako těsto na krupicové noky s omáčkou z borůvek a ostružin. Rozdíl je v tom, že by nám miska zbylé krupicové kaše na jejich přípravu nestačila.
Jahodové knedlíky na 7 způsobů: Kynuté, bez lepku i s tvarohem
Nostalgická vzpomínka na dětství a prázdniny, jedno z nejoblíbenějších sladkých českých jídel! První jahody v sezóně v opravdu chutné podobě. Vybrali jsme pro vás 7 receptů na domácí knedlíky, které si zaslouží vaši pozornost.
Sladké obědy do vaší kuchařky: 8 zaručených receptů na teplá sladká jídla
Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.
Ty nejlepší recepty z meruněk: Domácí knedlíky, bublaniny i marmelády jako od babičky
Meruňky už pomalu začnou dozrávat na našich zahrádkách. Jejich krátkou sezónu je třeba si dostatečně užít a nejlépe je také zamrazit, připravit z nich marmeládu či kompot. Ale kromě toho máme pro vás i prověřené recepty na výborné knedlíky z bramborového těsta a smetanové koláče, které vám budou mizet pod rukama.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena