5 stroužků | česnek | |
3 ks | brambory | |
1 ks | cibule | |
1 konzerva | bílé fazole | |
2 lžíce | olej nebo máslo | |
20 dkg | uzenina (kabanos, párek) | |
2 konzervy | červené fazole v chilli omáčce | |
1 kostka | hovězí bujón | |
podle chuti | ||
---|---|---|
majoránka | ||
kečup | ||
kurkuma | ||
chilli koření | ||
gulášové koření | ||
mletá sladká paprika | ||
pálivá mletá paprika | ||
podle potřeby | ||
zásmažka |
Cibuli nakrájíme najemno, kabanos na kostičky, oloupané brambory na kousky a na trošce másla nebo oleje vše osmažíme. Osmahlou směs posypeme kořením - gulášové, sladká i pálivá paprika, majoránka, kurkuma a trošku chilli. Podle chuti můžeme přidat kečup. Zalijeme hovězím vývarem a vaříme do změknutí brambor. Mezitím prolisujeme a přidáme pár stroužků česneku. Na konci scedíme červené i bílé fazole (ty v chilli omáčce necedíme), přidáme do guláše a ještě prohřejeme. Podle hustoty zahustíme ostrý fazolový guláš vychladlou zásmažkou. Ostrý fazolový guláš podáváme jako hlavní chod třeba s čerstvým chlebem.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
(doba přípravy 35 min)
Autor:Ren
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena