70 g | cukr | |
8 svazků | česnek | |
8 g | sůl | |
100 ml | ocet | |
12 ks | rajčata | |
2 ks | cibule | |
2 ks | jablko | |
5 ks | hřebíček | |
2 ks | chilli paprička | |
5 lístků | bobkový list | |
10 kuliček | nové koření | |
10 kuliček | pepř | |
0.5 lžičky | skořice mletá | |
1 lžička | mletá sladká paprika | |
1 lžíce | pálivá mletá paprika | |
1 lžíce | chilli vločky |
Rajčata rozpůlíme, pak rozčtvrtíme a čtvrtku ještě příčně rozpůlíme. Cibuli nakrájíme velmi na hrubo. Jablko neloupeme, ale vykrojíme jádřinec a nakrájíme stejně jako rajčata. Vše dáme do hrnce a pomalu necháme dusit. Přidáme pepř, hřebíček a nové koření zavázané do plátýnka (před pasírováním by bylo nutno kuličky a lístky vysbírat) a přihodíme bobkové lístky. Až zelenina pustí trochu šťávy, tak přidáme ocet, cukr a skořici. Osolíme a necháme dál pomalu dusit. Až začne zelenina měknout, přidáme všechno chilli a mletou sladkou a pálivou papriku a česnek a dusíme zcela doměkka. Ke konci je lepší zeleninu častěji promíchat, aby se nepřichytávala na dno. Mícháním se navíc začne zelenina pozvolna rozmělňovat. Na dně hrnce by neměla být tekutina, jinak by se ve sklenicích odloučila. Až je ze zeleniny hrubá hustá kaše, tak vyjmeme uzlíček s kořením a bobkové listy a vše propasírujeme do čisté nádoby. Domácí kečup nalijeme do sterilních sklenic a pro delší uschování lze zavařit. Postačí 12 minut při 80° C a pak zprudka zchladit ve studené vodě s ledem. Domácí kečup uchováváme v ledničce. Poznámka: Pálivost si každý může upravit dle toho, co snese. Když se vynechá česnek, tak to bude jen ostrý kečup. Jemný dětský kečup je bez pálivých složek a česneku. Pro intenzivnější chuť a tmavší barvu lze zeleninu dusit až do velmi husté směsi, se kterou se třeba stále míchat, protože se rychle začne připékat na dno.
Recept na poctivý domácí kečup téměř bez práce
Dnes se krok za krokem naučíme domácí kečup, který je jemný, slaďoučký a konzistencí jako kupovaný. A výhoda navíc, s přípravou není příliš práce.
Jak na šťavnatý domácí burger?
Pravý hamburger se dělá z hovězího, ideálně z hovězího plecka, které je samo o sobě šťavnaté a nedá se vysušit. Masu se pověnujte, ideální je doma čerstvě pomleté v mlýnku na maso (na hrubé zrno). Do masové směsi na burgry nepatří žádné vajíčko ani strouhanka, k ochucení stačí sůl a pepř, nikdy nepřebíjejte základní chuť masa kořením.
Autor:cubeec
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena