30 ks | hřebíček | |
350 g | med | |
1 ks | badyán | |
3 kuličky | nové koření | |
2 ks | skořice celá | |
30 ks | nezralé vlašské ořechy | |
2 ks | bio citron | |
1 ks | bio pomeranč | |
2 l | vodka 37,5% |
1. Na tento recept se musíme důkladně připravit. Zcela zásadní je doba, kdy se ořechovka nakládá, je to vždy podle tradice v období od Sv. Jana do Sv. Anny. Přitom 24.6. je datum ideální, u některých druhů ořechů a vyšších poloh můžeme využít i pozdější sklizeň. Po 26.7. však už raději ořechovku nezkoušejme, ořechy nejenže mají již vytvořenou pevnou skořápku, ale hlavně postrádají vláčné jádro - plody jsou již pevné a bílé. Zkusme tak, že ořech rozkrojíme, a vidíme-li alespoň částečně rosolovitou hmotu, tak to je to pravé a můžeme ořechy zpracovat.
2. Připravíme si také latexové rukavice kvůli intenzivnímu barvení ořechové šťávy. Potřebujeme větší sklenici, zhruba 4 litrovou. Na jednu sklenici budeme potřebovat asi 20 - 40 nezralých ořechů (podle velikosti, doporučuje se 24 - 30 jako dostatečná dávka), dva litry čirého alkoholu 35-40%. Nejlépe vodka, může být i domácí ovocná pálenka, ta ale aroma ořechů změní. Dále si připravíme dva citrony a jeden pomeranč s chemicky neošetřenou kůrou, 1 badyán, 2 skořice, 3 kuličky nového koření, 30 hřebíčků.
3. Natrhané nezralé ořechy v celku namočíme na 24 hodin do čisté vody. Druhý den vodu slijeme, navlékneme rukavice a rozkrájíme ořechy na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti. Nakrájíme na čtvrtky i pomeranč a oba citrony. Vše vložíme do sklenice, přidáme koření a zalijeme dvěma litry čirého alkoholu. Zavíčkujeme nebo překryjeme fólií a postavíme na teplé místo v domě, třeba i přímo na okenní parapet. Tam může ořechovka zrát 4 - 6 týdnů. Za tu dobu mění barvu z čiré na žlutou, zelenou, hnědou až čokoládovou. Nejdříve po čtyřech týdnech ořechovku přecedíme a slijeme do jiné (nebo pokud nebudeme dělat "druhák", což ale už není ono, do vyprázdněné a vymyté stejné) velké sklenice, nahřejeme ve vodní lázni 350 gramů medu a tekutý med rozmícháme v ořechovce.
4. Nyní ořechovku přemístíme pro změnu na chladnější místo, nejlépe do sklepa, kde bude zrát asi tak do konce roku. Potom je ořechovka hotová a můžeme ji stočit do lahví. Další možnost je využít několikalitrových dřevěných soudků, ve kterých můžete nápoj dále zkvalitnit. Osobně používám sedmilitrový akátový soudek a nechávám ořechovku ještě asi rok v něm. Než přijde na řadu další várka. Dobrou chuť!
Pečeme s vlašskými ořechy: Bábovkou ani štrúdlem neurazíte
Vlašské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Ze všech druhů ořechů mají dokonce nejvyšší množstvím omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. A pečení s nimi je radost! Ať se pustíte do bábovky, řezů nebo štrúdlu, vždy si dobře pochutnáte.
Likéry ovocné, kořeněné a vždy s výrazným aroma a chutí, která vás ohromí. Obohaťte svůj domácí bar o některý z italských likérů. Užijete je při každé párty.
Zapomeňte na kupované likéry: Naučíme vás domácí vaječný, kaštanový i kakaový
Jejich příprava není nijak náročná na čas ani na suroviny, chutí však předčí řadu kupovaných likérů.
Autor:Šmodrcha
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena