Základní recept na ořechové těsto, ze kterého můžete tvořit různé tvary vánočního cukroví. Těsto je jednoduché a rychlé, takže ho zvládnete i v předsvátečním shonu.
Hodnocení
4.5
/ 5 (93x)
Doba přípravy
25 min
Chutnalo
3x
Ingredience
1 ks
vejce
20 dkg
máslo
10 dkg
cukr krupice
30 dkg
hladká mouka
10 dkg
vlašské ořechy
Postup přípravy
Máslo necháme úplně změknout.
Ořechy nastrouháme nebo umeleme.
Do mísy prosejeme mouku a cukr. Přidáme ořechy a promícháme. Nakonec přidáme vejce a máslo. Ze všech surovin vypracujeme hladké a pevné těsto.
Z těsta tvoříme nebo vykrajujeme oblíbené tvary. Oblíbené jsou vysoké "dortíčky".
Tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova.
Upečené tvary můžeme zdobit nebo máčet v čokoládové nebo jiné polevě. Necháme je minimálně do druhé dne uležet v teple a teprve pak je uložíme do chladu.