Máslo nakrájíme na menší kousky a necháme změknout. Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem. Vsypeme vanilkový cukr a promícháme. Přidáme žloutky, máslo a vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme v lednici chvilku odpočinout.
Formičky vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 170 °C. Vymazané formičky naplníme kousky těsta. Nezapomeneme v nich udělat důlek, aby se košíčky daly naplnit. Košíčky naskládáme na plech a pečeme v troubě asi 8 - 12 minut. Záleží na vrstvě těsta. Ještě teplé košíčky vyklopíme a necháme vychladnout.
Zatím si připravíme krém. Ořechy umeleme najemno. Mléko vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přidáme polovinu cukru a ořechy, promícháme a odstavíme. Směs necháme vychladnout. V misce utřeme máslo se zbylým cukrem, rumem a žloutky. Do směsi vmícháme vychladlou ořechovou směs a utřeme do krému. Krémem naplníme cukrářský sáček.
Vychladlé košíčky naplníme ořechovým krémem. V širším kastrolu pomalu rozpustíme tuk s čokoládou (lze i ve vodní lázni) a polevou ozdobně přelijeme ořechové košíčky. Nakonec je dozdobíme půlkami ořechů.
Připravené ořechové košíčky necháme vychladnout a můžeme podávat. Košíčky můžeme upéct samostatně a plnit a zdobit až těsně před Vánocemi.