Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme za postupného přidávání cukru do pěny. Máslo nakrájíme na kousky a zašleháváme do žloutkové pěny. Mouku prosejeme s kypřícím práškem do pečiva a solí. Střídavě se smetanou, ořechy a čokoládou zpracováváme do žloutkové pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který nakonec po lžících opatrně přimícháme do připraveného těsta.
Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, poté do ní vlijeme těsto, které na povrchu uhladíme.
Těsto na ořechovou bábovku vložíme do trouby a pečeme 10 minut na 180 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C a pečeme přibližně 50 minut.
Ořechovou bábovku s čokoládou necháme po upečení asi 10 minut chladnout a poté ji teprve vyklopíme. Vyklopenou ořechovou bábovku necháme před krájením úplně vychladit.