Recept na výborné vánoční a silvestrovské rumové čtverečky.
Hodnocení
4.2
/ 5 (18x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Vejce6 ks
Kakao1 lžíce
Kypřicí prášek do pečiva1/2 balíčku
Cukr moučka220 g
Hrubá mouka120 g
Hera220 g
Náplň
Rum1-2 dl
Cukr moučka
Mleté ořechy250 g
Na ozdobu
Čokoládová poleva1 balíček
Na potření
Rybízová marmeláda1 sklenice
Postup přípravy
Heru, moučkový cukr a žloutky ušleháme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a kakao, nakonec zvolna přimícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Na plech dáme alobal a pečící papír. Rozetřeme těsto a upečeme ve vyhřáté troubě.
Upečené těsto překlopíme na vál, papír stáhneme a celý plát hned potřeme marmeládou. Po zaschnutí dáme ořechovou náplň, nejlépe po lžících vždy kousek od sebe a ve vodě navlhčenou rukou ji rozprostřeme po celé ploše. Stěrkou urovnáme. Potom polijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, trochu si necháme na konečné dozdobení, kdy opilého františkána trochu pocákáme.
Na náplň smícháme ořechy, cukr a rum. Smícháme v ořechovou hmotu.
Po ztuhnutí nakrájíme ostrým nožem na malé čtverečky.
Až na to, že toto je opilý Isidor, kam patří ještě jedna vrstva - máslový krém (ale to by pak nebyl vegetariánský recept, proto ho možná pisatelka vynechala) .. opilý františkán jsou řezy s meruňkami, také s rumem.. velmi sytý, hodí se na velkou oslavu pro hodně lidí.. jestli najdu, dám recept.. :-)
Nejsem první, kdo toto píše, lidé tyto dva recepty pletou.. opilého Isidora dělám jako kostičky na Vánoce.. jako cukroví..
jindravystrcilova
Tento dezert dělávala moje babička. Při prvním mém výtvoru jsem mněl strach jak dopadne a musím se přiznat, že jsem s obavami čekal jak bude známým chutnat. Výsledek mne docela překvapil. Recept se přesenul do dalších domácností. Je pravda, že je trošku dražší na dnešní dobu, ale vždy si vzpomenu na svou babičku a nato, jak jsem potajmu chodil mlsat :) Všem ho vřele doporučuji vyzkoušet.