Mandarinky kartáčkem důkladně očistíme a omyjeme. Na několika místech je propíchneme špejlí, aby při vaření mohla dovnitř proniknout voda.
Mezitím dáme vařit asi 650 ml vody, přidáme želírovací cukr a zhruba 5 minut povaříme. Pak přidáme omyté mandarinky a při mírné teplotě vaříme asi 40 minut, dokud nezměknou. Zázvor, asi 4 cm, oloupeme a nakrájíme na kousky.
Měkké mandarinky vyjmeme, do každé zapíchneme několik hřebíčků, naskládáme je spolu s kousky zázvoru a omytými zelenými lístky do velké uzavírací sklenice. Želírovací roztok prudce zavaříme, odstavíme a necháme zchladnout přibližně na 80°C.
Na ovoce a zázvor ve sklenici nalijeme rum, dolijeme želírovacím roztokem a dobře uzavřeme. Sklenici postavíme na temné chladné místo a necháme měsíc uzrát.
Opilé mandarinky podáváme celé jako dezert.