100 g | šunka | |
700 g | brambory | |
250 g | hrubá mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
podle potřeby | ||
sádlo | ||
bílé dušené zelí |
Zelí připravíme podle receptu Bílé hlávkové zelí dušené. Použijeme jednu třetinu dávky, kterou necháme vychladnout a okapat. Šunku nakrájíme na jemné kratší proužky. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejnoměrné kousky, zalijeme vařící vodou, osolíme a uvaříme do poloměkka. Vodu z části slijeme tak, aby dosahovala přibližně do poloviny výšky brambor. Obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik děr, přisypeme mouku, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni ještě asi 10 minut povaříme. Potom vše rozšťoucháme v hladké těsto, osolíme, vmícháme okapané zelí a šunku. Z hmoty lžící tvoříme noky, které opékáme na sádle dozlatova. Opékané škubánky se zelím a šunkou podáváme jako samostatný pokrm se zeleninovými saláty. Mohou však být i vhodnou přílohou k pečenému vepřovému masu.
Recept na zelné placky se škvarky krok za krokem
Zelné placky neboli zelňáky či zelníky jsou jihočeskou pochoutkou a připravujeme je z kysaného zelí. Můžeme je smažit na sádle, ale i péci v troubě. V dnešním receptu si ukážeme oba způsoby.
Klasické i neotřelé recepty s kysaným zelím na každý den
Cenově dostupné a hlavně velmi zdravé kysané zelí je neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Naše tělo dokáže prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a o stupínek výš posunout naši imunitu. Vybrali jsme pro vás pár skvělých receptů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena