1 kg | olihně | |
marináda | ||
---|---|---|
0.5 ks | citron | |
2 stroužky | česnek | |
1 hrst | čerstvý tymián | |
5 lžic | olivový olej | |
1 lžička | sůl | |
1 špetka | pepř |
Kalamáry jsou výtečnou pochoutkou přímořských kuchyní. Kalamáry označují tepelně upravené olihně, hbité hlavonožce s torpédovitým tvarem těla, které se před nepřítelem kryjí vypouštěním barviva. Koupené olihně jsou již očištěné a zbavené barviva, před přípravou je jen omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
Připravíme si marinádu z těchto ingrediencí - česnek, tymián, sůl, pepř, olivový olej. Olihně ponoříme do marinády a necháme v ní odpočívat po dobu zhruba třiceti minut.
Poté grilujeme na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi, zhruba dvě minuty z každé strany, Pro lepší manipulaci můžeme předem nabodnout jako špíz.
Těsně před podáváním přelijeme na talíři marinádou nebo citronovou šťávou. Olihně (kalamáry) na grilu podáváme s čerstvým salátem, výtečné jsou také se zeleninou vařenou na páře.
Jak konzumovat mořské plody: Manuál, díky kterému se při stolování nezapotíte
Dovolená u moře - to je také ochutnávání místních specialit a lahůdek, třeba těch z mořských plodů. Bojíte se objednat si šneky, krevety či ústřice, protože nevíte, jak se správně konzumují? Seznamte se s naším manuálem a tentokrát si bez obav dopřejte, na co máte chuť.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena