Okurku omyjeme, osušíme a nožíkem na ni vyřízneme ozdobné proužky. Potom ji podélně rozkrojíme a nakrájíme na kousky asi 3 - 4cm dlouhé. Okurku lehce osolíme, vložíme do misky, zakryjeme a necháme 30 minut odpočinout.
Kapary necháme okapat. Nakládané červené chilli papričky zbavíme zrníček a nakrájíme na malé kousky. Zálivku připravíme smícháním sójové omáčky, vody, vinného octa a oleje.
Odleželé okurky omyjeme a osušíme. V míse je promícháme s papričkami, kapary a zálivkou. Potom vše vložíme do mikrovlnné trouby a zahříváme 1 minutu při nejvyšším výkonu. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku. Před podáváním necháme vychladit.
Okurku s chilli papričkami a kořeněnou zálivkou podáváme jako studenou přílohu k masitým pokrmům nebo samostatně s pečivem.